Editorial

Un viatge per les deixalles: El contenidor gris, el més car

juny 2024

Tots els dies a primera hora, sentim els camions de les deixalles passar pels carrers de Sant Quirze. És un fet quotidià. Només li donem importància quan anem en presses i just se’ns para al davant i no podem passar.

Aquests camions fan una tasca important al nostre poble. S’emporten les nostres deixalles a Centres de Reciclatge i ens alliberen de tot allò que hem llançat.

L’Ajuntament de Sant Quirze paga les deixalles per tones. La primera tasca dels camions a l’arribar a qualsevol lloc de tractament, és pesar-los. Cada tona de cada contingut, té un preu.

Les deixalles del contenidor Gris, anomenat també Resta, rep tot tipus de deixalles, és el que contamina més i, per aquest motiu, del que paguem més, perquè la majoria del seu contingut va a parar a l’Abocador.

contenidor gris

Per Normativa Europea, tant el vidre, com els envasos i paper, són tractats per Empreses Ecovidrio i Encoenbes, sense ànim de lucre, que tenen l’obligació de reciclar aquests materials i retornar-los, en nou format, per a ús domèstic. És el que en diem una Economia Circular. L’Ajuntament rep un incentiu per tona reciclada.

També rep incentius pel contenidor de compostatge en material de compost i, econòmicament, per tona reciclada de manera correcte.

Europa ens posa deures i, ara per ara, estem en ratis molt baixos de reciclatge. Les noves lleis ens demanen contaminar menys i ens diuen que pagarà qui més contamini.

Més o menys tothom tenim clar què hi ha d’anar a cada contenidor. En vàrem parlar en l’article anterior, però si no arribem, ni al mínim decretat, vol dir que encara ho hem de fer millor. Podem fer-ho, perquè té impacte a la nostra butxaca i al medi ambient.

Està prou clar que el contenidor Gris és el pitjor en reciclatge, el que ens costa més diners, el que contamina més. S’hi llencen massa coses que tenen un lloc per reciclar com mobles o runes, que tenen el seu lloc al punt verd, pagarem més.

contenidors

Aquests fets incívics, ens fan arribar a pensar en la Taxa Justa. Aquesta taxa vol aplicar el lema “qui menys recicla més paga”. Per fer-ho, caldria una identificació de les brosses.

Per això al contenidor Gris hi ha d’anar el mínim. Reviseu bé cada deixalla i decidiu, encertadament, a quin contenidor llençar-la. Com diuen els camions que recullen: Repensa els residus. És per tu, per nosaltres, per tots.

Els efectes de tot el comentat es reflectirà en el rebut de les deixalles l’any que ve. Actualment, l’Ajuntament de Sant Quirze, assumeix un 53% dels costos de reciclatge. L’any vinent i per normativa estatal, aquest 53% l’assumirem en el nostre rebut.

Estem disposats a pagar el doble?