Editorial

setembre 2022

Cohabitatge senior

L’augment de l’esperança de vida i la disminució de la natalita són dos factors, prou rellevants, com perquè la societat es prepari per a gestionar la vellesa, amb nous models de convivència.

L’atenció a persones grans, passa en molts casos, a ser atesa en geriàtrics, perquè les unitats familiars treballen i disposen de poc temps per dedicar-los-hi.

El col·lectiu de persones grans, busca alliberar-se del bagatge material i apropar-se a una vida senzilla, autogestionada i ecològica. Vol viure en un habitatge digne i assequible, impedir l’especulació del terreny on viuran i que sigui un bé d’ús i no pas una inversió.

Són persones actives amb iniciativa i independents. Volen gestionar la seva vellesa i per aquest motiu, molts ja opten pel cohabitatgte.

El cohabitatge és un sistema d’accés a l’habitatge, que permet a una grup de persones viure en uns edificis, sense ser-ne propietaris, per un temps determinat i amb un preu inferior al del mercat.

La primera idea és la d’aconseguir constituir un grup amb afinitats comunes, doncs es tracta de viure en col·lectivitat, compartint espais i serveis. I constituir-se en cooperativa, per determinar les bases sobre les que es portarà a terme el projecte.

Cal identificar un terreny on construir tota la infraestructura. L’habitual és fer una petició a l’Ajuntament o propietari privat, per obtenir la cessió d’una finca en desús, on la cooperativa pugui edificar.

Els habitatges i aquestes construccions tenen qualificació de protecció oficial.

Els socis han d’estar empadronats al municipi del terreny cedit. Dipositen una entrada i paguen una quota mensual per l’ús del seu habitatge.

L’objectiu és compartir unes infraestructures bàsiques i crear espais privats per a cada unitat de convivència, dissenyats ergonòmicament, pels mateixos implicats.

Les infraestructures bàsiques i comunes són aquelles d’ús per a la col·lectivitat, cuina industrial, menjadors, bugaderia, tallers, sales polivalents, tot allò que el grup consideri rellevant.

Els espais privats són els habitatges per cada unitat de convivència. Solen ser de 50 a 65 metres quadrats, distribuïts amb cuina per ús personal, donat que ja es disposa d’una industrial, un lavabo adaptat i l’espai de descans.

Cada col·lectiu té un projecte amb les seves bases i variarà, en funció al que decideixin tots.

A Sant Quirze tenim un exemple d’aquest tipus d’iniciativa: el Cohabitatge Sènior SQ. Estan treballant en un projecte de futur amb idees molt clares.

Volen gestionar la seva vellesa, sense ser una càrrega per ningú, viure amb comunitat amb persones que tenen el mateix objectiu, les mateixes necessitats, amb qui s’entenen i treballaran, conjuntament, per viure noves experiències amb amistat, solidaritat i tolerància.

El lloc on edificaran la seva nova llar, serà amb criteris d’eficiència ecològica i sostenibilitat i en l’entorn de Sant Quirze, a tocar de les persones del seu entorn de sempre, amics, familiars, veïns i no allunyats de les infraestructures sanitàries i socials que ja ofereix el municipi.

civisme
gossos