Editorial
maig 2022

Premis Mussol i Mussolada “mascareta fora” 2022

El Mussol, petita au rapinyaire i nocturna, no té nom propi pel masculí o femení, Mussol és per ambdós gèneres. Per identificar-los es fa referència a Mussol femella i Mussol mascle.
I per què els premis Mussol? En la memòria col·lectiva de Sant Quirze, queden antigues històries sobre la identificació del poble amb aquesta au.
A les nits de Festa Major hi havia picabaralles i corredisses pels carrers, els nois de Sabadell provocaven als joves de Sant Quirze, prenent-los les noies. I quan tothom estava dormint, trucaven els timbres de les cases, per empipar al veïnat, en sortir per la finestra, els de Sabadell els deien Mussol.
Amb el temps la identificació amb el concepte Mussol ha esdevingut un símbol de tolerància, respecte i solidaritat.
El Premi Mussolada s’atorga a col·lectius, a persones jurídiques que s’hagin distingit per activitats o accions, en favor dels veïns de Sant Quirze.
Els comerços han patit durant aquests dos anys de pandèmia i confinament, dia sí i dia també, mantenint-se al peu del canó i esforçant-se per mantenir el negoci. Han hagut de reinventar el seu model de gestió, han hagut de ser confidents d’angoixes i patiments, han atès a domicili, han après el funcionament de les xarxes; han patit doblement, com ciutadans i com comerç.
Enguany s’ha premiat a Folch Llar i Moda, que diu adéu desprès de molts anys present a la nostra quotidianitat, Nieves Perruqueria, Pa i punt i Lossum. S’ha premiat la valentia de gent jove que ha començat, fa poc, com Pa i Punt, amb un esperit renovador del pa, i també al comerç de sempre, com Folch Llar i Moda o Nieves Perruqueria. I en la restauració, a Lossum que manté viu el negoci familiar amb noves propostes culinàries.
El Premi Mussol s’atorga a nivell individual, a persones què s’hagin distingit per la seva dedicació, dins la Comunitat de Sant Quirze. Aquest any la premiada ha estat l’Anna Maria Leiva. Se li han reconegut els seus anys 49 anys a l’Ajuntament, on va ser una de les primeres dones al Consistori, fent de Secretària del Secretari General. En aquell temps atenia un per un, a cada habitant del que encara era un petit poble. Llavors no existien les xarxes socials.
I està essent el motor de diferents accions solidàries per gent necessitada, tant a països en situació de guerra, com actualment amb Ucraïna, o fa poc amb la gent que veia com la natura desfermada del volcà de La Palma, els prenia tot el que tenien. Optimista de mena, la seva divisa és Sempre amunt.
Enguany els premis s’han pogut atorgar sense mascareta, el que ha suposat un ambient més distès i confortable.

editorial