Editorial

juliol 2022

La voravia

“Una vorera o voravia és la part lateral d'una via urbana o una carretera, generalment més alta que la calçada, destinada al pas de vianants. En alguns tipus de carrers, com passeigs o rambles la vorera pot trobar-se en la part central, a més de les parts laterals, d'una via”.

A l’Ajuntament de Sant Quirze aquesta definició no els serveix, ja que hi ha força exemples en tot el municipi de voreres plenes d’obstacles.

Tenim les clàssiques voreres estretes però amb un gran arbre al mig.

També els bars que ocupen tota l’amplada de la vorera, obligant als vianants a haver de canviar-se de vorera o baixar i anar un tram pel carrer on passen els cotxes, o comerços que exposen articles a la voravia, on s’aturen les persones i acaben dificultant el pas.

Els cotxes aparcats sobre passos de vianants o directament sobre la vorera. El cas més rellevant, és a tocar d’un caixer automàtic al carrer Pau Casals.

Hem sentit a parlar sobre l’eliminació de barreres arquitectòniques al municipi, que passen per buscar solucions, com rebaixar el bordó, aplanar rajoles, fent voreres més amples, anivellar la vorera amb la via dels cotxes, tot buscant una millor mobilitat per tots, però sobretot, per persones amb mobilitat reduïda, persones amb cadira de rodes, persones amb cotxets.

L’Ajuntament té bones paraules i bons projectes per aquest tema, són costosos, però tots pensem que han de servir per millorar amb forma solidària. Però si el mateix Ajuntament permet el mal ús de les voreres, és sumament contradictori.

Fer plans, projectes de millora pel Municipi, comporta responsabilitat amb el manteniment de tot allò que s’ha fet amb l’objectiu de millorar. Que s’ha pagat amb els diners de tots.

L’Ajuntament no ha de permetre el mal ús de les voreres, sigui per establiments o per persones incíviques. Té les eines per fer-ho i ha de ser escrupulós alhora d’aplicar-les, per afavorir el respecte mutu.

I mentre es rumien si emprenen accions per alliberar les voreres de paranys com cotxes o taules i cadires de terrasses, una bona iniciativa per part de l’Ajuntament, seria elaborar un mapa amb imatges i recorreguts alternatius per totes aquelles persones que tenen dificultats alhora d’anar esquivant cotxes, cadires o arbres.

editorial
editorial