Editorial

Un viatge per les deixalles: El millor residu el que no es genera

abril 2024

Recentment, La Federació d’Associacions de Veïns hem visitat el Centre de Tractament de Residus del Vallès (CTR) i la Planta de Compostatge de Can Barba, que és la que cobreix el servei de recollida de deixalles dels contenidors Gris i Marró de Sant Quirze. Hem observat com encara fem coses malament, a l’hora de llençar les deixalles i el poc que reciclem.

Tones i tones d’escombraries van a parar, cada dia, al CTR, on tracten els residus en un procés mecànic i exhaustiu. Es separa plàstic, cartró, vidre, runes, fusta, ferro, i al final del procés, més de la meitat de les deixalles del contenidor Gris, va a parar a l’abocador.

S’hauria de reduir aquesta xifra; caldria fer un esforç per seleccionar millor els residus, perquè no només afecta la nostra butxaca, sinó que posa en perill la vida al nostre planeta, degut a que estem contribuint a emetre CO2. Així, les persones que, inconscientment, o per manca d’informació, o amb desídia, llencen al contenidor Gris, per exemple, restes d’obres, ferralla, pots de pintura... a més d’estar contaminant amb productes que no són biodegradables, estan fent que hi hagi més pes i, per tant, més cost, perquè el cost de recollida del contenidor Gris, és per pes, a diferència dels altres.

Recordem que el Verd és per envasos de vidre, com ampolles de begudes, de colònia, de perfum o de melmelades i similars, però no per gots ni copes de cristall doncs en la seva fabricació ha intervingut òxid de plom i, per tant, han d’anar al contenidor Gris.

escombraries

El Groc és per envasos de plàstic, llaunes, envasos d’alumini, però no per tapers o galledes o joguets encara que siguin de plàstic que han d’anar al Gris.

El Blau és per paper i cartró, però no els envasos de cartró de pizza doncs porten residus de menjar i han d’anar al Gris.

I el Marró, un dels més importants, és per tot allò que sigui orgànic, inclou els tovallons i paper de cuina, però no bolquers, ni terra de mascotes, ni xiclets que han d’anar al Gris. Un cop tractats els seus residus, generen compost, que s’ofereix, gratuïtament, a qui el vagi a recollir, per adobar plantes i horts. També generen biogàs que es transforma en energia no contaminant.

I no ens deixem el Taronja per recollir olis domèstics, ni les mini deixalleries, instal.lades a diferents punts del municipi, que ens permeten dipositar petits materials, com ara taps de suro, piles, cartutxos d’impressora, bombetes, petits aparells elèctrics i electrònics, CDs i DVDs.. o a la Deixalleria Municipal on es diposita tot allò voluminós, petits i grans electrodomèstics, mobles, i restes de poda, al Carrer de la Cerdanya, 7, amb un ampli horari d’atenció. Les Fonts té la Deixalleria de Can Casanovas a la Crt. de Gràcia a Manresa (crt. Rubí), qm 23.

Reciclar és el motor que activa el que es coneix com Economia Circular, perquè els objectes, les deixalles, dipositades al lloc correcte, es reaprofiten mitjançant processos industrials, que suposen llocs de treball, i generen nous productes i objectes, amb el que les matèries primeres no pateixen espoliació que podria portar a la seva desaparició.

Què podem fer per millorar el reciclatge i afavorir l’Economia Circular?:

  • Abans de llençar res al contenidor Gris, selecciona la teva deixalla, tens els contenidors per vidre, per plàstic i llaunes, el de paper, l’orgànic, el d’oli, el de roba i la mini-deixalleria per piles, taps, peces d’àudio, vídeo i electrònica.
  • Si tens altre material o objectes voluminosos, porta’ls a la Deixalleria o pots comunicar-te amb l’Ajuntament perquè te’ls passin a recollir.
  • No acceptis els actes incívics com un fet natural o normal: Protesta, denuncia a qui llença runes o pintures o material de desguàs, tant si és al contenidor Gris o al camp. La Serra de Galliners és de tots, la volem neta. No als abocadors clandestins.