FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE SANT QUIRZE DEL VALLÈS
Tancar
 

"Orenetes en acció"
un projecte per a la seducció ambiental

“L’oreneta (Hirundo rustica) és un ocell molt estimat pels pobles, i aquesta estimació és ben justificada, perquè és un ocell casolà, que com a presagi del bon temps, cada any torna fidel a niar a les nostres cases..., acompanyant-nos amb els seus alegres xiscles,... i netejant els camps i pobles de mosques i d’insectes nocius...etc, etc.”
Així ens parla de les orenetes l’ornitòleg i escriptor Joaquim Maluquer Sostres, al seu llibre  “Els ocells de les terres catalanes”.

Perquè tothom estarà d’acord que no cal pas ser un naturalista ni un ornitòleg per sentir un especial afecte per aquests simpàtics ocells, que per construir el niu i criar els seus pollets, sempre trien un lloc vora les habitacions humanes, sense tenir cap por de nosaltres ni dels animals que ens fan companyia.
Però actualment a les ciutats modernes això cada vegada ho tenen més difícil. En primer lloc perquè els costa molt trobar fang per refer el niu, en segon lloc perquè els camps, conreus i masies amb bestiar, on abunden els insectes, van desapareixent dels entorns urbans, i en tercer lloc perquè allò que sempre havia estat benvingut, com a senyal de bona sort, -el tenir un niu d’orenetes a casa-, sovint ara és considerat una molèstia, perquè es diu que embruten les parets i el terra, i per tant si cal, se les pot fer fora sense cap respecte.
I així, de mica en mica, l’oreneta va esdevenint més difícil de veure.
Molts infants i joves no hauran tingut mai la possibilitat de veure un niu d’orenetes. Una llàstima.

Per això, un amic de l’Associació Sant Quirze del Vallès Natura, que des de fa molt temps ten la sort de tenir cada any al pati de casa seva dos nius d’orenetes, va decidir fer ús de les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i sense cap destorb per als ocells, poder compartir així aquesta bonica experiència per la xarxa.

Una web-cam enfocada al niu, ja està transmetent imatges en temps real, que en primer lloc i sense haver-se de connectar a Internet, poden ser vistes des de l'escola “El Turonet” de Sant Quirze com a prova pilot, des de principis del mes d’abril, com a prova pilot, de tal manera que, sota el control dels mestres, els alumnes puguin seguir en tot moment el que està passant al niu.
A més de ser un recurs d’educació ambiental, ho és també de “seducció ambiental”, d’interessar-se per la Natura, per l’estudi de la migració dels ocells, de la pèrdua d’hàbitats, etc... i poder fer activitats i tallers a l’entorn d’aquest fet.
Per posar un exemple: es pot fer un senzill càlcul de les mosques i insectes que són eliminats per una parella d’orenetes criant quatre pollets, si es comprova com, cada cinc minuts, des que es fa de dia fins que es fa fosc, cada un dels pares aportarà de promig una becada de 20 insectes, durant les aproximadament tres setmanes de cria, etc...
És una iniciativa molt lloable i és molt de desitjar que es faci arribar a altres centres educatius a fi que s’impliquin en el projecte i que cal ja donar a conèixer aprofitant la passada Fira d'Entitats al municipi i al Juny a la Festa del Medi Ambient, on les activitats i tallers per als nens podrien estar al voltant del projecte "Orenetes en Acció", de Sant Quirze del Vallès Natura.

Segueix la webcam en directe!: www.sqvnatura.org/orenetes-en-accio/

La retransmissió en directa és fa en horari solar

   
 
blog comments powered by Disqus